Faustino I, Gran Reserva (91pt.)

28. marts 2020 2 Af Casper Segalt Hansen

91/100


Idag står den på Old School Rioja, det er naturligvis intet mindre end Faustino I, vi kender den alle fra Supermarkederne, måske endda Tanken, en flaske med det utrolig velkendte Rembrandt maleri af Nicolaas van Bambeeck, Ja du læste rigtigt, det er faktisk selveste Rembrandt der står bag det oprindelig maleri, der bliver brugt på etiketten! En vin der som regel har en god frugt, en ordentlig spandfuld fad også til en pris på mellem 100-130 kr.(Jeg erhvervede den for et års tid siden til 89.- i Fleggaard.)

Faustino I

Inden jeg hev flasken ud af vinkøleskabet, havde jeg en forventning om en vin der er utrolig fad styret og krydret, som jeg mindes årgang 2005. Jeg fik en vin med lidt mere underspillede fadnoter der kun spillede anden violin kontra den friske frugt, en næsten perfekt balance mellem medium+ tannin bid og den høje syre, med en lav viskositet men en eftersmag som var super cremet. Denne vin egner sig helt sikkert til at blive drukket nu, dog ville jeg ledsage den af et måltid, ellers ville jeg give den 5-10 år mere, så vil tannin niveauet nok falde. Vil jeg drikke den igen?  uden tvivl ? 91 pt? til en vin der kan skaffes overalt!  (prøv evt 2005 op mod 2008) 

Faustino I

Gran Reserva ?⁣

For at en vin i Spanien kan kategoriseres som “Gran Reserva” skal vinen have gennemgået 24 måneder på fad, samt 36 måneder i flaske, inden vinen må sælges til forbrugeren.
Denne vin har gennemgået fadlagring i både Franske og Amerikanske fade, i minimum 26 måneder hvorefter den har lagret i 36 måneder på flaske.

Vinen indeholder følgende druesammensætning

86% Tempranillo,  5% Mazuelo, 9% Graciano

Bodegas Faustino

Blev grundlagt i 1861 i Rioja, hvilket også er med til at gøre dem til en af de ældste producenter i Rioja, derudover er Faustino efter sigende også den første producent til at smide vin på flasker, ihvertfald i regionen.Faustino blev i 1960 opkaldt efter Julio faustinos far, nemlig Faustino Martinez, Martinez var med til genopbygningen af vingården efter phylloxera også kendt som vinlusen, der hærgede hele den europæiske vindyrkning.

 I dag har de 650 HA i Rioja, men de har også vinmarker i Ribera Del Duero og La Mancha. Udover den fantastiske Faustino I, laver de mange andre gode rødvine. Faustino V kan også anbefales, ellers kan man jo smide sig i kast med deres hvid, rosé eller cava, som de naturligvis også producere.

Gennemgang af vinen

?

Flot gennemsigtig rubinrød farve, kanten er let brun, dog havde jeg faktisk forventet lidt mere intensitet i den brune farve, i forhold til alderen.

??

Syrlig i næsen, men klart en vin domineret af rødebær. Rødebær, forholdsvis friske hindbær, kirsebær, lidt jordbær. Mørke Frugter, solbær, blomme/svenske aroma.  Appelsinskal, Fad overraskende milde i duften de er der, men spiller andenviolin kontra frugten, Vanilje, eg, en fed duft hen af vanilje yoghurt, der har stået for længe på bordet, Lakrids karamel,peber, Utrolig spændende næse som bliver ved med at bidrage.

?

Kanel sprang op som det første.  Jordbær, god omgang hindbær,,kirsebær, gummi, Peber, vanilje, fersken, salt lakrids. cremet, svampesovs, Høje tanniner, gummer tørrer helt ud, Dejlig høj syre der matcher godt til tannin niveauet. Lækker eftersmag af vanilje og en symfoni af røde bær, lidt som at have spist vanilje yughurt med friske rødebær. efterfulgt af en slikket fornemmelse i munden.Mundfylden er rigtig lækker, men en medium- viskositet med medium+ fyldig krop.

Forresten, efter at have studeret Nicolaas van Bambeecks liv, kan jeg konkludere at han umiddelbart ikke er kendt for noget særligt, medmindre handel med Spansk uld kilder alle de rigtige steder! I mine øjne er han mest kendt, for at være med på en flaske god saft!

Nicolaas van Bambeeck

Skål!?