Faustino Reserva 2014?? (88 pt)

88/100


Faustino er som tidligere nævnt en af de mest kendte “supermarkedets” vine der findes, den har jo næsten altid været her! ??‍♂️Men Faustino skal også ligge øre til meget ævl og kævl omkring vinens kvaliteter, blot fordi at vinen er “relativt billigt” og at den er masse produceret, men vi ser igen og igen Faustino kvitterer gode point ved blindsmagninger, så det syntes jeg vi skal lade tale for sig selv!?

Denne her gang har vi med en Reserva at gøre, for at nå Reserva status skal vinen tilbringe minimum 12 mdr på egetræsfade? Denne vin er fra 2014 og giver dig en rødvin med god syre og lette tanniner, faktisk havde jeg haft en forventning af langt kraftigere tanniner, ikke at vinen skuffer, men forventningen var en anden, dog er det stadig en vin i den tørre ende! Den har gode fad noter af eg og vanilje, ?primært får jeg både smag og duft af røde frugter, ?de mørke frugter er underspillet i forhold til.? Du kan forvente mejerinoter som giver en lækker cremet smag til vinen og en dejlig lang eftersmag af lakrids og æbler!? Efter at have smagt vinen over længere tid, vil jeg klart anbefale at smide vinen på karaffel i 2 timer inden servering, vinen åbner sig klart mere op og giver et mere frisk udtryk, men følg endeligt vinen hvis muligheden byder sig, det er en vin der virkeligt ændre sig over tid!? Den scorer ✨88pt✨ og hopper ind på en foreløbigt 4.plads på top 5 listen!?

Vinen kommer fra Rioja og derfor har jeg gravet lidt info frem om regionen og dens historie!??‍?

Rioja er den førende vin region i Spanien??med hele 64.500 ha vinmarker (statistik fra 2013) ?Rioja navnet er opkaldt efter floden Oja, som er en biflod til Ebro, ?️Størstedelen af regionen befinder sig i området La Rioja som ligger i den nordøstlige Spanien, dog når en lille del af Rioja ind i Baskerlandet mod nordvest, samt Navarra mod nordøst.

Rioja og Spanien generelt kom først rigtigt på vinkortet, udenfor deres egne landegrænser, i slutningen af 1860’erne, der hærgede Phylloxera de franske vinmarker og det betød at flere vin købmænd fik øjnene op for Rioja og Spanien. Det betød også en fremgang der var ekstrem på eksport af vin, så stor en fremgang at den fortsatte i ca 40 år! ??Fremgangen var også med til at forbedre kvaliteten af vin, flere vinbønder fik opført nye bodegaer? (vinhuse) mange af disse var blevet franskinspireret?? da flere franskmænd var draget med til Spanien, de fik bla. indført brug af franske barriques (225l tønder til fadlagring fra Frankrig) disse bliver lokalt i Rioja kaldt “Barricas bordelesas”, det skal dog siges at Rioja var og er stadig storforbruger af amerikanske fade ??

40 år efter Phylloxera havde ramt Frankrig havde den nu ramt Spanien og dermed også Rioja, som man kan tænke sig til, betød det et massivt tilbageslag for spaniolerne,? samtidig med at Frankrig igen var på fode og producerede igen god vin var Spanien slået helt tilbage, som var de kun lige begyndt..Når ja! så kom der også lige en verdenskrig forbi i årene efter… og først efter 1.verdenskrig kunne Spanierne atter genetablere deres vinmarker bodegas mm. Desværre gik der ikke længe inden en borgerkrig (1936-1939) og 2.verdenskrig kom forbi europa og lagde det meste vinproduktion i knæ. ⚔️Først i 1960erne var Spanien oppe at køre igen, da markedet og infrastrukturene blev forbedret, nye bodegaer blev bygget og økonomien var i fremgang? hvilket helt sikkert er medvirkende til at Spanien er på en delt andenplads med Frankrig, når det kommer til mest solgt vin gennem supermarkederne (11%) i Danmark.?

?

Farveintensitet ⚫⚫⚫⚪⚪⚪

Gennemsigtig og ingen tegn på at vinen er ufiltreret

Der er tegnstens farve i kanten, det tyder at vinen udvikler sig relativt hurtigt?? da den “kun” er fra 2014.

Gardinerne har ikke taget farve, det tyder på en ikke høj alkohol procent?

??

Generelt syrerig duft ( dette ændre sig til mere fadtonet næse efter 2 timer)

Det første der rammer næsen er Eg, syrerige kirsebær, hindbær, lakrids, læder. blomme & sveske kommer ind mere sekundært, våd jordbund, kanel vanilje og lidt kælder kommer i afslutningen.

?

Banan? er sammen med rød frugt?, det første der rammer tungen, efterfulgt at lejrbål/røg, eg, mejerinote ala yoghurt med banan og appelsin, Multifrugt slår lige pludseligt igennem halvvejs, altså en kraftig smag af multifrugt juice ( lækkert!) eftersmagen består af eg, vanilje, lakrids,peber og grønne æbler!

Syre ⚫⚫⚫⚫⚪⚪

Tannin ⚫⚫⚪⚪⚪⚪

Viskositet ⚫⚫⚫⚪⚪⚪

SKÅL?