Lehnert-Veit – Mosel – Steinzeit Riesling, 2017đŸ‡©đŸ‡Ș

21. november 2020 0 Af Casper Segalt Hansen

87/100


Vinfadet.dk kÞrer tilbud pÄ de vine jeg anmelder, her kan man v/3 fÄ 15% rabat. Du vÊlger selv om du vil have 3 ens, eller Þnsker at blande mellem vinene for at opnÄ rabatten. Dette tilbud gÊlder kun for nedenstÄende vine.

Rigtig god fornĂžjelse


Vinen her har en indadvent nÊse, hvor duften ikke rigtig vil op af glasset og du sidder med fersken, citron og mild lakrids. Men efter 20 minutter skal jeg lige love for, at der kommer andre boller pÄ suppen. Vinen bliver aktiveret og kommer ud med et vÊld af noter (grÞn-gule Êbler, appelsin). Vinen har meget mere end bare frugtnoter. Du fÄr noter af frisk kompostbunke og druesukker (den var ogsÄ ny for mig). Men det der er rigtigt vigtigt nÄr vi snakker Riesling, er naturligvis mineralitet og den oser af mineralitet. En kalket-saltethed som god Riesling skal have, sammen med en snert af gummi.

PĂ„ paletten er det fĂžrste der rammer mig, desvĂŠrre, kaffegrums, ja du lĂŠste rigtigt.. Jeg ved ikke hvad der er med mig, men ofte nĂ„r jeg smager orange vine, bliver jeg ramt af den her note, som om jeg drikker vand af et kaffekop, der ikke er blevet skyllet.. Heldigvis, for mig, bliver kaffegrums aromaen virkeligt nedtonet efter en god gang ilt. Lime og grapefrugt kommer ind og “overtager” showet og tak skĂŠbnen for det! Men du fĂ„r ogsĂ„ en floral note af hvide blomster. Mineraliteten fortsĂŠtter pĂ„ paletten, af den her kalkede smag, som de fleste elsker. Der er ogsĂ„ en sĂždme tilstede i vinen fra overmoden citron og overmoden appelsin. Vinen har en god lang finish af Lime, grapefrugt og appelsin.

Vinen har en let viskositet, medium tannin og en hĂžj hĂžj syre.

OrangevinđŸ·

Orange vin er en speciel og garvesyreholdig (tannisk) vin stil, der i den grad tilslutter sig naturvinsbevĂŠgelsen. Kendetegnene ved en vintype som denne er, at de grĂžnnedruer fĂ„r lov at gĂŠre med resten af saften, bĂ„de med skaller og kerne, ligesom det oftest er med rĂždvin. Vinen gĂŠrer med skallerne ofte fra 1 uge og op til et helt Ă„r. Det betyder, visuelt, at vinen ofte fĂ„r en mĂžrkere farve end de konventionelle vine. Det er dog klart at vine der har lagt en uge, har knap sĂ„ meget farve, mĂ„ske endda sĂ„ lidt at det ikke kan ses. Hvorimod dem der har lagt et helt Ă„r virkeligt er “orange” vine. Vintypen er egenligt ikke sĂ„ ny som nogle gĂ„r og tror. Nej, den her vintype har eksisteret helt tilbage til oldtiden. Vinen blev “genindfĂžrt” vest for Kaukasus til tĂžrre vine, lavet af Josko Gravner fra Friuli (nordĂžstlige Italien) som siden 1998 kun har lavet de her Orangevine, samt rĂždvine. Josko er dog ogsĂ„ kendt for, ikke at kalde sine vine for Orangevine, han foretrĂŠkker at nĂŠvne dem som vĂŠrende rav fremfor orange. Navnet Orange vin kommer fra en vinhandler (David Harvey) som under et besĂžg i netop Italien, i 2004 stĂždte pĂ„ disse vine, og udfra farven “fandt” pĂ„ navnet.

Selvom jeg ikke er den store fan, af Orange vin genren, er der ingen tvivl om at der er kvalitet tilstede. Vinen er velafbalanceret, som en orange vin med kort skalkontakt skal have. Vinen vil fungere godt til meget forskelligt mad, sÄsom fjerkrÊ, skaldyr og stÊrkt krydret retter, hvor jeg er sikker pÄ at den vil passe godt ind. Men personligt er jeg til de konventionelle vine og tror aldrig helt, at jeg kommer til at hoppe med pÄ orange vins bÞlgen. Ikke desto mindre vil jeg fortsÊtte med at smage alt det orange vin, og ukonventionelle vin jeg kan komme i nÊrheden af. Hvem ved, mÄske mine smagslÞg Êndre sig?


Vinen her var sponsoreret af vinfadet.dk

Direkte import af gode tyske vine

Sider: 1 2