Lehnert-Veit – Mosel – Steinzeit Riesling, 2017🇩🇪

21. november 2020 0 Af Casper Segalt Hansen

87/100


Vinfadet.dk kører tilbud på de vine jeg anmelder, her kan man v/3 få 15% rabat. Du vælger selv om du vil have 3 ens, eller ønsker at blande mellem vinene for at opnå rabatten. Dette tilbud gælder kun for nedenstående vine.

Rigtig god fornøjelse


Vinen her har en indadvent næse, hvor duften ikke rigtig vil op af glasset og du sidder med fersken, citron og mild lakrids. Men efter 20 minutter skal jeg lige love for, at der kommer andre boller på suppen. Vinen bliver aktiveret og kommer ud med et væld af noter (grøn-gule æbler, appelsin). Vinen har meget mere end bare frugtnoter. Du får noter af frisk kompostbunke og druesukker (den var også ny for mig). Men det der er rigtigt vigtigt når vi snakker Riesling, er naturligvis mineralitet og den oser af mineralitet. En kalket-saltethed som god Riesling skal have, sammen med en snert af gummi.

På paletten er det første der rammer mig, desværre, kaffegrums, ja du læste rigtigt.. Jeg ved ikke hvad der er med mig, men ofte når jeg smager orange vine, bliver jeg ramt af den her note, som om jeg drikker vand af et kaffekop, der ikke er blevet skyllet.. Heldigvis, for mig, bliver kaffegrums aromaen virkeligt nedtonet efter en god gang ilt. Lime og grapefrugt kommer ind og “overtager” showet og tak skæbnen for det! Men du får også en floral note af hvide blomster. Mineraliteten fortsætter på paletten, af den her kalkede smag, som de fleste elsker. Der er også en sødme tilstede i vinen fra overmoden citron og overmoden appelsin. Vinen har en god lang finish af Lime, grapefrugt og appelsin.

Vinen har en let viskositet, medium tannin og en høj høj syre.

Orangevin🍷

Orange vin er en speciel og garvesyreholdig (tannisk) vin stil, der i den grad tilslutter sig naturvinsbevægelsen. Kendetegnene ved en vintype som denne er, at de grønnedruer får lov at gære med resten af saften, både med skaller og kerne, ligesom det oftest er med rødvin. Vinen gærer med skallerne ofte fra 1 uge og op til et helt år. Det betyder, visuelt, at vinen ofte får en mørkere farve end de konventionelle vine. Det er dog klart at vine der har lagt en uge, har knap så meget farve, måske endda så lidt at det ikke kan ses. Hvorimod dem der har lagt et helt år virkeligt er “orange” vine. Vintypen er egenligt ikke så ny som nogle går og tror. Nej, den her vintype har eksisteret helt tilbage til oldtiden. Vinen blev “genindført” vest for Kaukasus til tørre vine, lavet af Josko Gravner fra Friuli (nordøstlige Italien) som siden 1998 kun har lavet de her Orangevine, samt rødvine. Josko er dog også kendt for, ikke at kalde sine vine for Orangevine, han foretrækker at nævne dem som værende rav fremfor orange. Navnet Orange vin kommer fra en vinhandler (David Harvey) som under et besøg i netop Italien, i 2004 stødte på disse vine, og udfra farven “fandt” på navnet.

Selvom jeg ikke er den store fan, af Orange vin genren, er der ingen tvivl om at der er kvalitet tilstede. Vinen er velafbalanceret, som en orange vin med kort skalkontakt skal have. Vinen vil fungere godt til meget forskelligt mad, såsom fjerkræ, skaldyr og stærkt krydret retter, hvor jeg er sikker på at den vil passe godt ind. Men personligt er jeg til de konventionelle vine og tror aldrig helt, at jeg kommer til at hoppe med på orange vins bølgen. Ikke desto mindre vil jeg fortsætte med at smage alt det orange vin, og ukonventionelle vin jeg kan komme i nærheden af. Hvem ved, måske mine smagsløg ændre sig?


Vinen her var sponsoreret af vinfadet.dk

Direkte import af gode tyske vine

Sider: 1 2