Julevinene anno 2020🍷🎄

23. december 2020 0 Af Casper Segalt Hansen

Mange har spurgt, “hvad skal i drikke til jul?” og det ærlige svar har hele tiden været, “det ved jeg virkelig ikke endnu..”. Men nu har jeg besluttet mig, for at finde ud af, hvad der skal på julebordet! Så her vil jeg forsøge at komme med mit bud på nogle vine til før, under og efter maden. Samtidig er det vine som er til at betale.

Aperitif🍾

Wiesenmühle, Secco 2019

Aperitif er i min optik næsten altid Champagne, det er festligt og gør folk i godt humør. I år har vi dog valgt at gå med en anden vin end Champagnen. Dette år til jul vil der stadig være bobler i glasset, dog i mindre grad, da der her vil blive serveret en Tysk perlevin, Secco. Denne vin vil nemlig virkelig “friske” op inden showet virkeligt begynder.

Kan købes hos www.vinfadet.dk til 110.-/v1

Under maden 🦆🐷🍗

Maden der serveres er helt klassisk, hvor kødet i år er kalkun, men ellers er alt det klassiske tilbehør tilstede.

Når vi kigger på røde vine, er det for mig vigtigt at gå efter kraftige vine. En vin med relativ høj alkohol, en god syre, og ikke alt for kraftige tanniner. Grunden til dette er, at julemaden som regel er den rene smagseksplosion, der er syren fra rødkålen, sødmen fra sukkerkartoflerne og fedmen fra sovsen. Alle de faktorer giver hver især et kraftigt udtryk, som kan være svært at få balanceret. Så balancen i vinen er altså vigtig, men hvordan er den det? for mig skal en vin gerne rense ud i munden, så hele oplevelsen ikke bliver for tung og kvabset og derfor er balancen vigtigt. Vinen skal have noget pondus! det skal være en kraftig vin, fordi du serverer “kraftig” mad, dermed vil vinen løfte retten til et højere niveau og forbinde mad samt vin i en smuk symfoni. Nedenstående er mine valg og bud på hvilke vine der vil kunne indfri mine forudsætninger for “de perfekte julevine”

Vin nummer 1.🎁

Domaine Beau Mistral – Rasteau 2016

En kraftig lille sag fra det sydlige Rhone, lavet på det “klassiske” GSM blend, Grenache, (60%) Syrah (10%) og Mourvèdre. (30%) Virkelig et godt og sikkert bud til juleaften. Druesammensætningen er som skabt til julebordet og giver aromaer af mineralitet og en symfoni af mørke bær, hvoraf solbær klart skinner igennem.

Vinen kan købes hos wohlenberg.dk

Vin nummer 2. 🎉

Marqués De Griñon – El Rincón 2018.

Et alternativt valg, til de “klassiske” vinområder i Frankrig og Italien! Vi har her med en Spansk vin at gøre, lavet i det centrale spanien vest for Madrid. Druerne er atter engang Garnacha (Grenache) med 50% og søster druen Garnacha Tintorera med de resterende 50%. En vin med en høj alkohol procent (14,5%)m en god syre og en blid, men tilstedeværende tannin. Vinen vil give aromaer af røde bær (især kirsebær) med et hint at mørke bær, samt et lille fad præg og noget animalskhed. Så her er en vin der kan det samme som den forrige, men på en helt, helt anden måde. Denne vin vil komme med et mere let udtryk end Rasteau’n.

Vinen kan købes hos eriksorensenvin.dk 150.-/v1

Hvidvinen🥂☃️

Erben – Spätlese 2018

Hvad så med hvidvin spørger du? Ja det er jo lige det.. hvad skal der dog på sådan et bord juleaften.. Mit bud vil være en Riesling Spätlese, fordi vi får brug for en vin med en god syre✅ en vin med noget restsødme✅ og som virkelig kan gå ind og arbejde med maden. Her er Riesling oplagt, især Spätlese som er høstet senere og dermed kan have en højere restsødme. Vær dog opmærksom på at finde en, med en alkohol på under 10% da de som tommelfinger regel, har et højere restsødmeniveau.

Ris á la mande + chokolade, konfekt, mm. 🍫🍬

Graham’s The Tawny

Her vil jeg helt sikkert servere en klassisk Tawny portvin, som vil harmonere med fløden og kirsebærsovsen, gennem vinens noter af tørredefrugt og nødder. Samtidig vil den fungere godt til de søde sager, med dens aromaer af Chokolade og karamel. Super klassisk, super lækkert, og så kan det jo holde sig længe i køleskabet, hvis der ved en fejl ikke blive drukket op.

Vinen kan købes hos www.hjhansen-vin.dk 169.-/v1


Efter maden🤰🏼

Villa Wolf – Pinot Noir (Tyskland)

En vin med en flot balance, en god syre, en blid tannin, samt en behagelig viskositet, der sammen med noter af røde bær (især jordbær), super integreret fad og sekundære noter af vanilje yoghurt udgør en dejlig pinot noir.

Vinen kan købes hos wohlenberg.dk 109.-/v1

Det er nu tid til at slappe af og “slå mave”. Selvom det er utraditionelt, specielt og måske endda et mærkeligt tidspunkt at servere Pinot Noir, er jeg faktisk ligeglad, for selvom mine smagsløg igennem aftenen har været udsat for grov vold, holder det ikke mig tilbage. jeg vil drikke det jeg allerbedst kan lide, nemlig Pinot Noir. Det handler ikke om hvad andre syntes du skal, nej, det handler om at gøre det der gør en glad, så lad vær med at serve en Frankofil vin fra Rhône dalen, hvis du i virkeligheden bedst kan lide Zinfandel eller primitivo. And on that bombshell it’s time to end 🎄

På vegne af vinbloggen.dk vil vi gerne ønske en rigtig glædelig jul

🤶🏼🎄🎅🏼