Heppenheimer Centgericht 1995er Rülander spätlese 🇩🇪

7. januar 2021 0 Af Casper Segalt Hansen

92/100


Nå, jeg har besluttet mig for at hoppe ind i en tidsmaskine og tage turen tilbage til 1995, foruden min egen fødsel skete der andre vigtige ting. Østrig, Sverige og Finland bliver medlem af EU, Rekorden for længst tid i rummet blev slået (366 dage), 50 år for Danmarks befrielse bliver fejret & Microsoft lancerer “Windows 95”. Men der var selvfølgelig også høsten rundt omkring i verden, og denne gang er vi taget til Heppenheim, hvor vi har fat i en Rülander (Pinot Gris) spätlese. Dette er en vin der er ligeså gammel som jeg, og allerede her gør anmeldelsen sjov og speciel. (for mig)🤩

Vinen er overraskende frisk (i forhold til at det er en pinot gris). Vinen har lidt sediment og vinen omhældes gennem et filter. Vinen har en smuk dyb gylden farve, som er helt gennemsigtig. Farven går fra center og helt ud til kanten. 🥂

Du bliver ikke “blæst” bagover af vinen når du stikker tuden i glasset, da vinen ikke springer op. Men efter et par sving ture kommer der utrolig mange aromaer frem. Primært får du en behagelig note af æblemost, lavet på røde, næsten overmodne æbler, som har den her sødme som oftes kan være tilstede i most. Aromaerne stopper jo heldigvis ikke her! En citronvands note (citron sodavand), kommer sammen med en sødmefuld parfumeret duft, samt overmoden clementin skrald. Mere i baggrunden kommer en mineralitet (gruset jordbund) sammen med blommer i madeira, mango og en tom rosin pakke. En vild næse der på mange måder virker sød, men samtidig er super frisk.

Heppenheim🌃

Heppenheim ligger 60km syd for Frankfurt Am main og er en del af Tysklands andet mindste vindistrekt (467 Ha). Ca halvdelen af alle Ha, ligger i byen Heppenheim. Især vine lavet på Bergstraße (som denne) er kendt for at have en høj kvalitet. Det er primært grundet den yderst attraktive positionering overfor sollys, samt en undergrund, der giver vine et mineralsk udtryk. Der produceres mest Riesling (41%), Pinot Gris (11%) og Pinot Noir (spätburgunder, 11%). Der bliver generelt produceret “få” flasker og de fleste drikkes lokalt, så det er ikke et område man sådan lige støder på i supermarkedet.

På paletten bliver jeg virkelig glad! vinen indfrier mine forhåbninger og mere til. Vinen har en behagelig viskositet, der sammen med en syre der ligger mellem medium og medium +, giver vinen en dejlig fylde. Den oser igen af æblemost, lavet på overmodne røde æbler, sammen med den her citronvands (citron sodavand) note. Paletten minder utroligt meget om næsen, hvilket virkeligt indikere kvalitet for mig. Æblerne og citronen får igen besøg af både clementin (dog selve kødet og ikke skraldet), mineralitet (gruset jordbund) og som noget nyt Ferskenlikør, som giver en varm fornemmelse i kroppen. Afslutningen har en lang længde, hvor alle noterne følger flot med.

Rülander🍇

Rülander er et tysk ord for en Pinot Gris Spätlese. Druesorten er en mutation af Pinot Noir og giver oftest hvidvine der er bløde, let parfumerede og med mere farve end “normalt”. Dog er min betragtning generelt, at netop denne druesort godt kan være lidt ensporede og ligegyldig, dog er der undtagelser. Du skal ofte op i et pris niveau på 150-200 kr. før det bliver virkeligt godt. Men druen producere meget druesaft, uden at der skal ligges for meget arbejde i den, og dermed kan man lave rigtigt meget vin ud af denne druetype. Men pas nu på de “billige” Pinot Gris i supermarkedet, de er højst sandsyndligt ikke pengene værd.

En halvtør vin der har sødmefulde noter, men samtidig er virkelig frisk! Vinen her smager virkelig godt nu og kan sagtens ligge 10-20 år længere, men for mig “peaker” den nu, balancen er helt perfekt! (det kan være den følges med mig😂)
Vinen er købt på Auktion og bliver (desværre) ikke solgt i Danmark…

Sider: 1 2