Château Grand-Pey-Lescours

7. februar 2021 0 Af Casper Segalt Hansen

Château Grand-Pey-Lescours Saint-Émilion Grand Cru 2015🇫🇷

91/100

Kompleksitet, finesse og balance er nøgleordene for denne vin. Vinen viser i den grad hvad Saint-Émilion er i stand til at levere på Grand Cru niveau. Men, først skal vi lige have lidt mere styr på netop Saint-Émilion.👨🏽‍🏫

Saint-Émilion🏞🚜

Saint-Émilion er et Rødvinsdistrikt i Bordeaux, nærmere bestemt på højrebred. Saint-Émilion er ikke hr.hvem som helst, for det er nemlig den appellation på hele højrebred, der producere allermest vin. Saint-Émilion differencer sig fra mange andre appelletioner, da mange af deres ca. 400 winemakers, er almindelige bønder uden kæmpe mæssige pengemænd i baggrunden. Det betyder også at etiketterne ikke udformer sig med kæmpe Château’s, men derimod med fransk idyl, og det er med den almindelighed at de rammer folks hjerter. Druerne der benyttes mest her er Merlot & Cabernet Franc, men Merlot er den klare topscore (ca 60%). Merlot giver de her sødmefulde karakteristika, som mange kender fra området. Der dyrkes dog også andet end de 2 druesorter, nemlig Cabernet Sauvignon. Dog kan de godt have det lidt svært, da de kræver en mere kølig jordbund, som ikke alle på højrebreds producenter kan give.

Saint-Émilion klassificeringsystem 🎆

Klassificeringsystemet i Saint-Émilion differentiere sig i forhold til f.eks. Bourgogne. For der hvor det i Bourgogne er Grand Cru der er “toppen af poppen”, så er det en helt anden sag her i Saint-Émilion. Grand Cru står faktisk på det nederste trin i hieraki pyramiden, som jeg har forsøgt at illustrerer herunder.

Som man kan se ligger Grand Cru nederst og er dermed af lavest kvalifikation. Til gengæld kommer hele den her “klassificerings misforståelse” tilgode for vinproducenterne og vin forhandlerne, fordi man her ofte kan finde vine til billige penge, samtidigt med der står selveste Grand Cru på etiketten. Grand Cru er i de fleste menneskers opfattelse et kæmpe kvalitetstegn, samtidig med at etiketterne ofte fremviser et flot fransk landskab med et lille smukt Château, ja så er vi (danskere) ofte solgt. Men bliver forbrugeren snydt? nej, det vil jeg bestemt ikke mene. Vi skal altid huske på, at pris og kvalitet som regel går hånd i hånd, det gælder også her. Selvom vi er i bunden af pyramiden så tag ikke fejl! der er vine i alle prisklasser og kvalitetniveauer, som kan give store oplevelser.

Næsen er kompleks, elegant og yderst balanceret. En vin man får lyst til at dykke endnu længere ned i og konstant udfordrer dig med nye aromaer. Vinen har en duft med en hvis tyngde, som kommer af mørke bær i form af brombær, solbær, mørke kirsebær, men også en tung duft af karamelliseret toast og chokolade. Denne tyngde som vinen får, bliver dog aldrig for meget. Det gør den ikke fordi aromaer af hindbær/kirsebær boljse, salmiak lakrids og viol, gør at vinen får et opløftet pust, som virkeligt harmonere godt med de ellers tunge aromaer der er i næsen. Afslutningsvis kan du fornemme en krydret duft bagerst i næsen, som frisk kværnet peber. Vinen dufter dog klart bedst mellem 16 og 18 grader. Ved højere temperaturer får de tunge aromaer lov til at overtage. Dette betyder at vinen ændre meget karakter og bliver alt for voluminøs til min smag.

På paletten skifter vinen meget karakter, ihvertfald  i forhold til hvad man havde regnet med fra næsen. Mange af noterne går egenligt igen, men vinen er meget mere kraftig og voluminøs. Vinen giver klart udtryk for at den har lagt på fad, man bliver ramt af cedertræ, vaniljetobak og læder. Vinen får et par svingture og åbner hurtigt op for mørke syrlige kirsebær, brombær og solbær. De primære bær noter og det velintegrerede fad giver en flot og klassisk højrebreds balance. Foruden de “klassiske” noter som er med i denne, får du også noget floralitet af viol, mælkebøtte og harpiks, som sammen med en grøn chilipeber giver vinen et stramt touch ,det får sat noget kant på vinen. Du kan mærke alkoholen varme hele vejen ned i maven, hvilket passer perfekt når man kan se sneen dale udenfor. Foruden alkoholen, kan du også fornemme frisk peber bagerst i svælget. Vinen har en overraskende let viskositet, som virkelig løfter vinen, så den ikke bliver for meget. En Bordeaux som man kan drikke selv, selvom den virkelig gerne vil serveres til noget vildt, lam eller oksekød. Tanninerne er tilstede, men det er bløde tanniner der ikke river i tandkødet. Syren er til gengæld lidt mere tilstede og får mundvandet til at drive. Vinen er lige nu et rigtig flot sted og utrolig drikkevenlig! så få dem op af kælderen og drik dem indenfor de næste 5 år.

Hvad skal man så betale for dette super flotte eksempel på denne Saint-Émilion Grand Cru? vinen koster 329,-/v1, 259,-/v6 eller 199,-/v12 hvilket ved 12 stk er en vanvittig god pris! så leder du efter en højrebreds Bordeaux, med  klassiske noter, men som alligvel differentiere sig med en lidt atypisk lethed? så skal du have fat i den her. Få fat i vinen hos vinkastellet.dk eller på knappen herunder. ✅