Van Zellers Tinto 2012

28. februar 2021 0 Af Casper Segalt Hansen

Van Zellers - Tinto 2012

90/100

En kompleks portugiser

Denne gang skal vi en tur forbi Douro i Portugal, her skal vi igennem Cristiano Van Zellers bud på en Tinto. Hr. Cristiano Van Zellers  kan roligt slappe af, for selvom hans navnebror vidst er rimeligt god, til at sparke til en fodbold, så er han selv kendt for at producere nogle af Portugal’s bedste rødvine. 

Vinen vi skal igennem er på en produktion af “blot” 1800 flasker. Druerne brugt her we alle over 50 år gamle og består af et blend af portugisiske druer.

I glasset vil du se en dyb rubinfarvet vin, der endnu ikke bærer særligt meget præg af alder, da den er flot rød helt ud til kanten. Vinen har dog en lillebitte smule sediment, derfor vil jeg anbefale en om hældning af vinen gennem et filter.Mængden af sediment er dog så begrænset, at det ikke er sikkert at du vil opleve det samme.  

Næsen er kompleks, dyb og samtidigt elegant. Vinen har en intensitet der gør, at vinen gerne vil op af glasset og ind i næsen. Du bliver budt velkommen af en symfoni af røde, sorte, og sure kirsebær, der sammen med en blanding af blomme, brombær og blåbær danner bund for de primære aromaer i vinen. Vinen giver et utroligt velintegreret fad indtryk, det opleves nærmest fløjlsblødt. En varme fra diverse krydderier, især sort peber og en knivspids kanel er sammen med fadet, med til at give næsen en god dybde.En mejerisk smag er tilstede og giver en cremet duft af parmesan ost og vanilje yoghurt. Vinen har afslutningsvis en mineralitet af vådt aske og pebermynte. Pebermynten frisker i den grad næsen op,  og er med til at danne en utrolig kompleksitet, samt en balance der sidder lige i skabet.  

Paletten vil heller ikke skuffe dig, selvom den ikke sidder lige i skabet som næsen, så er den stadig utrolig lækker.

Balancen i vinen er flot, tanniner og syren går sammen hånd i hånd, med en medium intensitet. Tanninerne er bløde og bærer positivt præg af sin aldring.

Aromaerne i vinen velkommer dig igen, med den selvsamme kirsebærssymfoni som fra næsen. Udover kirsebær vil du også kunne opleve, overmodende blommer, blåbær og brombær som de primærer noter. Fadet spiller igen en behagelig rolle, fadet er utroligt velintegreret og oser af kvalitet. Fadet giver noter af eg, læder og tobak, som virkeligt er flot blødgjort med årene. Vinen har et krydret præg her på paletten, dog er det “kun” peber du får med i købet. Et touch af appelsin skrald er med til at give paletten, et frisk syreligt præg der virkeligt går godt i spænd med resten af aromaerne. 

Afslutningen i vinen er lang, og du vil opleve at den primært består af fad, surekirsebær og en alkoholisk varme, som dog ikke er sprittet.

Så leder du efter en portugiser, der virkeligt er modnet smukt, som har en 6 stjernet næse og en behaglige palette? Så skal du klart give den her fra Cristiano Van Zellers et forsøg. Vinen kan købes hos greatwine.dk for 228,-/v6.