Montepalá Ripasso

CORTE ALEARDI MONTEPALÀ, VALPOLICELLA, RIPASSO, CLASSICO SUPERIORE 2015

90/100

En flot Ripasso, i den lettere ende af spekteret. 

Ripasso, det er i den grad en vin der tit finder vej frem, til de fleste danskeres bord. De er som ofte garant for kraftige, voluminøse vine som virkeligt smager af noget, desuden har de som regel også en god alkohol og en “blød” balance, der falder i manges smag.

Ripasso betyder “passeret igennem igen” det der sker er at man gen-gærer ung vin på de upressede skaller af Amarone, når gæringen er færdig (forår)lagres de gerne i nye barriques, før de kommer i butikkerne.  Dette betyder nødvendigvis ikke at Ripasso er en “andenrangs” vin, ofte hælder jeg mere til en Ripasso fremfor en Amarone, da de netop ikke har samme høje koncentration som Amarone kan have.

Vinen vi har med at gøre, har en utrolig flot lys rubinrød farve, som viser små tegn på alder, da man i kanten kan se at farven er ved at skifte fra rød til tegnsten(brun). Vinen har en overraskende let intensitet, og du kan uden problemer se dine fingre igennem glasset. En virkelig flot og betagende farve

I næsen er vinen utrolig lækker, det første der rammer mig er en udtalt duft af Jenka Tyggegummi, hvilket bringer tankerne tilbage på barndommen. Kender du ikke Jenka tyggegummiet? så kan jeg fortælle at det er en  syntetisk duft af mint. Udover den her behagelige duft af mint, vil du opleve både røde og mørke frugter. Heriblandt kirsebærbolsje, hindbær, og  en umoden blomme , men også et syrlig duft af lemon schweppes og neutral yoghurt som afslutter de primære noter. her er også et blødt indtryk af fad, som virker yderst velintegreret. Noter som friskkværnet kaffe og en udefinerbar floralitet er tilstede.  Afslutningsvis kommer en snert af finsk lakrids, som bliver mere og mere primær nu varmere vinen bliver. Alt i alt en yderst kompleks næse, der virker sødmefuld også alligevel ikke helt.

Der er god kvalitet over paletten, de fleste elementer går igen fra næsen.  Dog  er der tilføjet noter som læder, tobak, hvid peber og figner, kaffen fra næsen er til gengæld ikke tilstede (desværre). Paletten differentierer sig dog fra næsen, for selvom aromaerne i høj grad er ens, så er paletten her mere krydret og varm. Vinen har en flot medium balance hele vejen igennem. Vinen er blød og coater din mund rigtigt flot, tungen kommer næppe til at ligge mere blødt end nu.

Server vinen ved ca. 16 grader, her har du det perfekte forhold mellem alkohol og syre, alkoholen kommer til at tage for meget over når vinen overstiger de 18 grader, så medmindre du virkeligt er til det mere alkoholrige udtryk, så hold den under 18 og bedst ved 16 grader. 

Vinen her er oplagt til fed mad, med en god flødesovs, eller især noget BBQ, men men men den kan sku også noget selv, pga. vinens balance og syrelige aromaer, den bliver altså ikke for tung at danse med, selvom du intet serverer til. 

Er du som mig lidt trætte af de alt for tunge og alkohol domminerede Ripasso eller Amaroner, så skal du have fat i denne her, den er et super bud på en Ripasso, der uden tvivl spiller i letvægtsklassen. 

Vinen kan købes hos vinkastellet.dk til 199,-/v1 eller 159,-/v6.