Weingut Christ – Kallstadter Saumagen Lößung Riesling Auslese, 2009

90/100

Det er vidst efterhånden ingen hemmelighed, at vi her hos vinbloggen, er svært begejstrede for Weingut Christ og som vinfadet.dk beskriver “en lille familiedrevet vingård i Pfalz, Weingut Christ. Roland Christ er en ægte “vinsmed”, som forstår at frembringe gode, klassiske vine af høj kvalitet. Hans datter Dominique – som har uddannet sig indenfor vinbranchen – er en stor del af produktionen. Vingården er ikke stor og funklende smart og moderne, men er lille og hyggelig, og bygger på de gode gamle værdier og kærligheden til ordentlig vin, som er fremstillet af de rene råvarer.” som i den grad belyser at det ikke kræver store fancy lokaler, udstyr og videnskab at lave vin i “weltklasse”. 

Vi skal denne gang smage på deres Riesling Auslese fra 2009.

Vinen giver et utroligt godt førstehåndsindtryk, idet farven bringer minderne frem fra barndommen, da den til forveksling ligner en god “citronvand” jovist er det vin, men i et sekund eller to var jeg tilbage til barndommen. 

Næsen på vinen er virkelig dejlig, den er blød, dyb men stadig frisk. Især noten af “skumbanan” er meget gennemtrængende her, heldigvis bliver den ikke for voluminøs i næsen, da andre aromaer opretholder friskheden, især noten af grønne æbler bidrager med noget friskhed som i den grad gør, at det hele ikke bliver “sødt i sødt”. Du vil foruden “skumbanan” og grønne æbler, kunne opleve følgende aromaer, citron, konverserede abrikoser, konserverede ferskner, honning melon, honning og en røget/kul fornemmelse som giver en god dybde. 

Man er dog aldrig i tvivl om, at vinen er sød, men sød med et frisk twist!

Videre til paletten!

Vinen er sød det er der slet ingen tvivl om her, det er som udgangspunkt ikke en vin man drikker meget mere end et enkelt glas af, da den virkeligt smager af noget, vinen har en lang finish og er fed i konsistensen. Det der gør at vinen ikke bliver for voluminøs, er den dejlige høje syre som giver vinen et løft. Selvom vinen er fra 2009, virker den ungdommelig qua den høje syre.

Vi kommer igen ikke uden om banan, det er ikke helt den her skumbanan vi oplevede fra næsen, men mere en anden form for syntetisk banan, som virkeligt er gennemgående i vinen, og som utroligt lækker! Men udover banan, som jeg føler vi har snakker meget om, så vil man også kunne opleve aromaer af, meget overmoden citron (på kanten til at være råddent), grønne æbler (igen bidrager til til crips og friskhed) konserverede frugter, alkohol, honning, lidt støvet/ asket i smagen som giver en behagelig nærmest kilende fornemmelse i svælget.

Den her vin kræver mere end blot et glas og god tid, den skriger nærmest på mad. Heldigvis får du her en Riesling Auslese som vil gøre det fremragende til fed mad, det kunne f.eks. være til julekøkkenet, men mine tanker går nok mest til det søde køkken. En crepe suzette ville ligge lige til højre benet for mig, men også en chokolade brownie med flydende indre, dertil vanilje is og konserverede frugter, mums!

Skal du bruge en sød vin, som vil imponere dine gæster, er utrolig fleksibel (hvad angår mad) og som giver nogle atypiske aromaer? så bliver du altså bare nødt til at prøve denne her! Prisen er i hvert fald ikke en undskyldning, sølle 140.-/v1 er virkeligt i en liga for sig. Vinen kan naturligvis købes hos vinfadet.dk