Weingut Roland Christ Chardonnay Brut (sekt)

90/100

Mousserende vin og karaffel? 

Det er efterhånden en vane, at vi anmelder tyske vine, og især navnet Weingut Roland Christ går igen. Det er en farlig cocktail, da de hos Christ gang på gang leverer vine i super høj kvalitet, til en virkeligt flot pris og som lynhurtigt kan udvikle sig til en afhængighed (på den gode måde). 

De er ikke bange for at tage kampen op, med de mere velrenommerede franskmænd, om det er pinot noir (spätburgunder) eller i dette tilfælde mousserende vin lavet på Chardonnay druen. 

Men kan de fortsætte med at udfordre de mere anerkendte områder i verden? lad os finde ud af det!

Du bliver budt velkommen af en gylden farve, med et grønligt skær, der sammen med en relativ kraftig bobleintensitet, gør vinen meget beroligende og betagende at se på. Lidt som at miste tid og sted mens du kigger i akvariet nede hos den lokale dyrehandler.

Når du stikker tuden i glasset, får du hurtigt løftet næsen op igen, da du bliver ramt af “boblerne” der stikker i næsen. Heldigvis er det meget rart, og du har ikke mistet modet til at dufte videre. Boblerne vil du efterfølgende opleves som en kildrende fornemmelse i næsehårene, højst sandsyndeligt fordi du i denne omgang ved at de kommer.

Du vil kunne opleve aromaer som, let bagt Citron, grapefrugt, hvid fersken, gule æbler, brød (især i starten), lidt fugtig kælder (på den gode måde), lidt krudtet (hundeprutter fyrværkeri), og hvide liljer.

En lækker næse med lidt af alt, og med kvalitet til at matche gode Champagner.

 

Paletten viste sig dog (til at starte med) at være relativt skuffende, i forhold til den helt fantastiske næse. For selvom vinen havde en god høj syre og en dejlig fedmefuld viskositet, der virkeligt coater munden så var bobleintensiteten for meget. Vinen eksploderede i munden med mousse, som gjorde det svært ved at fokusere på aromaerne i vinen. Lemon schweppes og citron, var det eneste vi rigtigt kunne tvinge igennem, derfor skrev vi bla stikordet “tid” ned, fordi jeg tænkte at vinen havde brug for noget mere tid i kælderen, på det her tidspunkt vurderede vi vinen til 88/89 pt (primært grundet næsen). Heldigvis havde jeg hørt flere give deres mousserende vine en tur på karaffel, så det tænkte vi at den da ihvertfald ikke kunne blive dårligere af, så i karaffelen kom den, og sikke en forskel det gav! Det var næsten som at åbne en helt anden vin, på paletten. Bobleintensiteten er blevet behagelig og ikke eksploderende, vinen har samtidigt givet plads til andre aromaer, selvom lemon schweppes og citron stadig er den primære smagsgiver, vil man nu også kunne opleve: gule æbler, krudtet (hunde prutter dog mildt), mineralsk indtryk af kalk, og honningmelon. Aromaerne matcher endnu ikke næsen, men lækkert smager det altså og iltningen gjorde at vinen gik fra 88/89 og op på de “magiske” 90 som kvitterer med 5 stjerner.

Så mangler du noget med en fantastisk næse, en super aperitif eller bare et læskende glas bobler her i sommer varmen, så er den her et godt bud. Men smid den nu i karaffelen eller mormorskålen, medmindre den først skal nydes om 5 år, for den kan sagtens ligge et godt stykke tid i kælderen. 

Få fat i den hos vinfadet.dk til 165,-/v1