Kvaszinger Late Harvest

18. september 2021 0 Af Casper Segalt Hansen

92/100

En Tokaj tæt på perfektion.

Inden vi dykker ned i denne vin fra Tokaj, så vil vi først tage jer en “gennem” Tokaj.

Tokaj er foruden at være en by i Ungarn også den mest berømte vinregion i netop Ungarn. Tokaj er især kendt for deres søde vine, og mestre også denne type vin som nogle af de mest anerkendte i  verden. Tokaj har især det rette mesoklima for Ædel-råd(Botrytis), som er en svampevækst der går ind og dehydrere druerne, uden at dræne frugt sukkeret. Denne “metode” giver nogle super søde, og koncentrerede druer som er skabt til søde vine. Landet har 11.149 ha vinmarker, dog er det “kun” 5946ha der er beplantet. Phylloxera (vinlusen) sendte som så mange andre lande, også Ungarn i knæ, dog var de i Ungarn længere om at komme tilbage igen end deres “konkurrenter”. Det østrig-ungarske styres opløsning i 1918, gjorde det heller ikke nemmere for Ungarn at komme tilbage på “vinkortet”. Når ja så var der jo også lige en 2.verdenskrig der hærgede over Ungarn og dermed også var med til at give dem et “knæk på antennen” så om de 11.149 ha nogensinde bliver beplantet, er ikke til at vide. En ting er dog sikkert, Ungarsk vin er i den grad ved at vinde popularitet  tilbage, også endda for mere end “blot” de søde vine.

Vinen vi skal kigge nærmere på denne omgang er, Kvaszinger Late Harvest 2018 fra vingården Kvaszinger.

Vinen byder dig velkommen gennem dens let pære grønne farve, med et gyldent skær.

Næsen giver en fortræffelige oplevelse, af mange lag som bliver ved med at gi’ og gi’.

Du vil kunne opleve aromaer af, gule nedfalds æbler, ovnbagt citron, konserveret fersken, lidt marcipan,støvet eksotiske frugter især ananas,  mineraltiet (støvede flintesten) og lækkert karamel i ekshaleringen.

Paletten er lækker og matcher næsen flot, dog får du en mere frugtdrevet palette kontra næsen. En sød vin i balance, en god “fedtet” mundfylde der virkeligt coater din mund, men samtidigt en syre der sørger for at du ikke “klistre” helt sammen.

Vinen er foruden at være i balance, istand til at give flere og flere aromaer, den har en fantastiske dybde og giver altså en lille en på “opleveren”

Du vil kunne oplever aromaer af, æblegrød, “frisk” rosin , makroner (udtalt),overmoden citron,tørret abrikos (udtalt), men den smager generelt meget som et mix af alle mulige eksotiske tørrede frugter.

Finnish:medium+  tørrede eksotiske frugter, samt rosin.

En vin som skabt til det søde køkken, utrolig alsidige og vil kunne gå til de fleste syrerige deserter, som citronfromage eller bondepige med slør. 

Server den ved 10-12 grader.

Dette flotte bud på en Tokaj, lavet på de klassiske Ungarske druer Furmint og Hárslevelű, kan købes hos thecowine.com, til en fortræffelig pris på 577,- for 6 stk.